Welcome to ateydoonas.blogspot.com

Wednesday, November 30, 2011

hati kejam atau hati dendam?

Assalammualaikum..

Sihat tak semua? Ermm..dulu kalau muqaddimah entry jer, hai la, hello la and macam2 la..Tapi, skang ni tak dah.. Assalammualaikum..Ia mengingatkan I pada seseorang.. dia kata, jangan la cakap hello atau hye..cuba bagi salam, kan orang islam? Wow!rindu dia sebenarnya!si awan biru!arghhh...

Ermmm..tau tak ari ahad hari tu, I rasa Allah tunjukkan segala2nya dekat I. Mungkin sebelum ni, I berbelah bagi, tapi disebabkan doa itu, I rasa itu yang DIA tunjukkan kat I..Apa yang I harapkan, itu la kali terkahir I akan menangis disebabkan lelaki.

I tahu, mesti ada followers yang pikir I ni minta simpati tulis kat blog macam ni..tapi, I tak kisah, ni I punya BLOG! lagipun, mulut orang and apa yang orang fikir, kita tak boleh halang. Kita jer yang rase pahit manisnya. Betul tak? Thanks jugak to all yang sudi support I.. Sowie kalau ada blog yang tak sempat follow..sgt bz skang ni!huh..


hati kejam atau hati dendam? which one?


Nak tahu kenapa? sebab lepas ni apa yang jadi I akan kejamkan hati I untuk tak menerima mana2 lelaki!haha..(dah memang tak ada laki nak kat kau pun ieka!)gemuk kan?hahaha...it's okay..tu memang azam..laki skang ni, tak boleh nak diagak..I tak minta yang perfect, cuma sudi menerima seadanya sudah la kan?kalau rasa nak bahas isu cantik or tak, gemuk or kurus..so, tak payah buat laki la macam tu..nampak sgt dah tua nanti, ermm..malas nak cakap..memang tak semua laki jahat..tapi, macam I cakap..I akan pertahankan hati yang kejam tok menerima kehadiran lelaki..haha..bunyi mcm poyo kan? suka hati korang la nak cakap apa! tapi, kalau Allah dah berkehendak lain, kalau ada jodoh, pasti la dengan lelaki jugak kan?ermmm..cuma, buat masa sekarang ni, belum ada rasa lagi and cukup2 la orang tak IKHLAS jer yang datang..penat sangat dah!

hati dendam?


I tak nak ajar diri I menjadi yang pendendam..sebab ia sgt bahaya!sebab kalau kita berdendam, kita sendri yng sakit..biarlah terluka mcm mane pun tapi kita hanya doakan orang yg kita tak suka tu, ke arah kebaikan. Bila hati kita berdendam, fizikal luaran paling ketara nampak!makeup la macm mana pun, tapi kalau hati dah setting benda tak baik, yang keluar pun tak baik jugak la..hati dendam ni sgt tak baik okay?so sama2 la kita jauhkan..kalau kita tak tolong diri kita, sapa lagi kan? just simple, buat hal yang menggembirakan hati!dekatkan diri dengan Allah..Allah tahu apa yang kita fikirkan. Doa adalah penghubung antara hambanya dengan penciptanya..Rajin2 baca quran..


p/s: sempena Maal Hijrah yang baru jer lepas ni, sama2 la kita buat perhijrahan baru dalam hidup..Mana yang terkurang, kita tambahkan..minta la ampun daripada Allah, sebab DIA maha pengampun.


Monday, November 21, 2011

inventori di bilik INFERTILITI at HOSPITAL TENGKU AMPUAN RAHIMAH,KLANG

Assalammualaikum..
Hello..
Selamat Sejahtera..
Salam 1 Malaysia..

Hahaha..banyak betul kan? bila tengok entry kali ni, you all rasa menarik tak? haha..jangan fikir lain sangat. Actually, semalam 21/11/11 I kena buat inventori dekat dua tempat. 1 tempat dekat Ground Floor,ACC..satu lagi dekat 2nd Floor, ACC..apa yang menarik sangat pergi dekat Infertiliti. Dulu masa sekolah. ingat Infertiliti tu apa. Bila dah kerja ni, kerja pulak dekat hospital, terlalu banyak bahasa SAINTIFIK yang digunakan. Tapi, Infertiliti tu sepatutnya dah tahu la kan. Disebabkan faktor umur yang tak berapa nak tua ni, I tak ingat istilah tu. Bila I dah check PC kat situ, ade staff nurse dalam tu..Tengah2 check, I tanya la nurse tu:

aku: nurse, ni bilik apa yer sebenarnya?
nurse: ooo..ni bilik infertiliti..bilik untuk pemeriksaan air 'tut'...
kiranya kita panggil I.U.I..
aku: ooo..macam tu ker?
nurse: meh sini nurse tunjukkan kat awak sperm..
aku: sepanjang 21thn hidup ni,first time tngok sperm yang real pakai TELESKOP!
aku: nurse, yang bergerak2 tu ker?
nurse: yer..itu la spermnya..
aku: banyaknya..
nurse: memang banyak, mana yang kuat, itulah yang jadi nanti..

dalam hati, I terfikir, sperm yang banyak tu, dia berenang-renang untuk masuk dan jadi manusia. Bentuk yang macam berudu,kecik, dan akhirnya menjadi manusia. Betapa hebatnya kuasa Allah. Tapi, kenapa ada orang yang sanggup buang anak hanya untuk memuaskan nafsu serakah? Tak terfikir ker, orang yang tak ada anak, sanggup datang hospital nak buat benda ni nak tahu sama ada boleh dapat anak atau tak. Tapi, subhanallah. I harap kita sebagai manusia, hamba Allah, kena selalu sedar bahawa Allah jadikan kita dkt muka bumi ni besebab. Kita lahir dkt bumi ni, untuk menmbahkan pahala bukan dosa. 

Renung2kan dan selamat beramal..

Saturday, November 19, 2011

kemunculan Novel pertama!

Assalammualaikum..

Hye korang, busy ker? I rase, dah lama x follow blog korang..sorry okay..sangat busy skrang ni..hehe..hope, guys sehat saje okay?hehe..

bila tengok title, ada rase I ni poyo tak? hehe..up to you nak cakap I apa..Tapi, I nak bagi tau, yg I skang tengah bertungkus lumus siapkan I punya Novel yang pertama!wow!bunyi macam hot jer kan?hehehe..I dah start buat, now hampir siap BAB 2..cuma, tajuk sangat2 confius..banyak yang bersesuaian, dats y I konfius nak bagi tajuk ape..huhu..

Thank you to my friend,"L" sebab dia la membe yang sggp layan imaginasi I yang melampau2 tu..hahaha..syg, I tak dapat tajuk lagi ni..help me! and her akan jadi orang pertama yang akan baca novel I! I love you..

Okay korang, kalau dah siap, I akan inform you all okay..mmuahaha...support me..

Thursday, November 17, 2011

hati bila cinta

Assalammualaikum...

Kadang-kadang bila kita benci, menyampah, berlagak dengan seseorang..mesti kita memang kategori tak  suka la kan?tapi, bila si dia cuba 'tackle' dengan cara yg kita sendiri tak sedar..tu yang sebenanya buat kita rindu..betul, ni tak tipu nye..I think you all pun pernah rasa kan?hehe..

Siapa dia yang sudah berjaya membuka pintu hati ini:

YES,him!whose him?I tak nak mention lebih2..sebab I tak nak la orang kate menggelabah kan?hahaha..satu jer yang buat I tertarik dengan dia..ape?sebab mulut dia LASER..haha..mesti pelik kan?i mean LASER ngan cara yang peling lembut..dia menegur dengan cara paling selesa..I tak pernah terfikir tok ada hati ngan dia..tp, bila I dah kenal dia lama2..LELAKI itu sangat berjaya mencuri hati I..I mula tok kenal sape dia..

Kenapa dia?

Sebab dia bukan macam LELAKI yang I kenal dulu-dulu..kalau mcm kawan-kawan cakap..PAKEJ babe klu nak buat HUSBAND!haha..this is TRUE, actually..hehe..dia bg I semangat and selalu cakap jangan mengalah dengan life ni..ALLAH sedang menguji kita..semua orang ada kelebihan..tp, jangan terlalu BERBANGGA dan MERENDAH..tu yang mahal tentang dia..kat situ hati mula terusik dengan cara layanan dia..Tapi,

Setelah diketahui...

ermmm..ni yang rase luluh jiwa ni..he's taken by her..tu yang buat I rase sangat sedih..I try kuatkan diri ni tok menafikan perasaan I..Tapi, makin I try, makin susah nak dilupakan..wow! I paling tak suka perasaan tu datang...sebab??bila datang ia sangat buat I berfikir..sayang?ermm..I jer yang boleh jawab..lagi sedih, bila dia akan BERKAHWIN tak lama lagi..dekat situ 100% hati sangat luluh..dan 100% jugak I langsung berpaling dari dia..

Tapi...

Bila fikir balik, ALLAH temukan I ngan dia ada sebabnya..mungkin DIA suh I jangan terlalu judge LELAKI tak semuanye x baik..sebab tu dia hadir tanpa diduga dan perasaan yg hadir ni jugak hadir tanpa I pinta..

En. Diminati,

I minta maaf sebab I ada perasaan dengan you..I tak tau la you sedar or tak yg selama ni, I ada perasaan tu..I cuba kawal, tapi I berjaya hanya untuk sekejap..I tau you mcm ne..family you,background you..I cuma harap you izinkan I tok I sayang you dalam diam..cinta tu tak semstinya memiliki..dan sekiranya ia dimiliki I orang paling bahagia..I hanya mampu doakan yang terbaik untuk you..semoga you tak tersalah PILIH orang..doakan kebahagiaan I dan semoga kita dapat berjumpa antara sengaja atau tak sengaja..I sayang you sangat2..













Monday, November 14, 2011

harap esok lebih baik dan hari ini berharap air mata yg terakhir

salam..

hye korg..wat pe?sehat x?moge sehat2 aje okay?beberapa jam yg lepas, ade bad news for me..ape?haha..i think, ALLAH memberikan i petunjuk tok sentiasa berhati2..i x tau nape, ari ni 14/11/2011(isnin) tergerak tok i tnye my fren pasal dat boy..huh..dan segale2 nye terjawab dan sekali lagi, tiada maaf bagimu..words yg sgt mengecewakan!dan semoga ALLAH membrikan org itu petunjuk dan semoga dia masih lagi ade IMAN..ALLAH maha adil..please remind him, yang dia kena selalu tau ALLAH memerhati apa yg die lakuka,fikirkan, katakan dan segala yg tersenbunyi..semoga air mata ini, ialah yg terakhir dan tk kan jatuh lgi tok hamba ALLAH itu..
doakan yg terbaik untuk I..I perlukan support dari kamu semua..

thank you..

Saturday, November 5, 2011

bulan depan setahun SINGLE!

hye ALL!
salam...

i baru perasan dah lame x update blog..sangat lame okay!huh..bukan ape, since my lappy buat hal..so, x de mood nk berBLOG!x feel berBLOG pki lappy org..seriously!mmg x best..hehe..lg pun, mmg sgt busy time tu..maklum la nk present LI ag, report ag..alhamdulillah..skang ni baru ade time nk blog semula..cerita baru?tersangatla byk kan..x sempat nk share jer..nk bagi tau ni..officially i dah abis study!best sgt!alhamdulillah..dh dapat keje pun..kat tempat praktikal i jugak..tp, tu kontrak la..tp, bg i x kesa la..yg pntg experience!tu mmg x ley nk dinafikan ag!huh...
berbalik pade topik i ni..msti ade yg pelik an, ala baru setahun single dah kecoh..bukan nk kecoh, tp nk bagi tau cni, yg i BUKANLAH kaum perempuan yg LEMAH tanpa LELAKI!wah?berbisa sungguh ayat kau, atikah!hahaha..its okay..bukan ape..just nk bagi semangat kat gurl2 kat lua tu..jgn rase SUNYI sangat bila tak ada BF..okay?just think positive yg you all sume akan jumpa jodoh suatu hari nanti..
mmg x dinafikan la kan..dlam setahun ni mcm2 dugaan..ade jugak try ngan DEAR ni..mmg kitorg kenal dh lame..tp, bila try tok lebih dri tu..mcm dugaan lak..especially mama dia..oh no!so, i think, better i single..sbb tu free for me..just simple..but kitorg still kawan..cuma i kena lebih berhati2 sbb takut terluka..dats y i x mengarap sgt..klu la kita plan sebaik2 nye pun..tp, kalau ALLAH x restu. mmg x kan ke mana..percayelah..ALLAH lebeh mengetahui segala2 nya..
so, hanya mampu berdoa dan semoga ALLAH pertemukan jodoh kita..

amin..